27 Μαρ 2015

Τα δικαιώματα στην εποχή του σκότους

Κάθε μέρα γινόμαστε θύματα μιας ανελέητης επίθεσης που καταργεί και ότι ελάχιστο έχει απομείνει από δικαιώματα που είχαν κατακτηθεί μέσα από αγώνες. Όπλο τους ο φόβος, η αποσυγκρότηση και η συνδικαλιστική γραφειοκρατία που οδηγεί στην άνευ όρων παράδοση…
Η επίθεση στο τομέα της υγείας οδήγησε στο κλείσιμο νοσοκομείων, στις διαθεσιμότητες εργαζόμενων και στην επανένταξή τους σε άλλα νοσοκομεία με ότι αυτό, πολύπλευρα, συνεπάγεται. Επιβλήθηκε το νέο μισθολόγιο, αξιολόγηση (έρχεται η καινούργια), αυξήθηκαν τα ωράρια, καταργήθηκαν οι ακτινολογικές άδειες και ο κατάλογος δεν τελειώνει. Εμείς οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων του ΙΚΑ που έκλεισαν παλέψαμε για να μην περάσουν όλα αυτά. Το γεγονός ότι διατηρήσαμε τις εργασιακές μας σχέσεις είναι μια επιτυχία αυτού του αγώνα.

Δεν άρεσε όμως στους κυβερνώντες και στους διοικούντες που συνεχίζουν το έργο της επίθεσης με καινούργιες πράξεις. Οι εργαζόμενοι στα εργαστήρια που προέρχονται από το ΙΚΑ (νοσοκομεία και πολυιατρεία) έχουν ένα δικαίωμα όρθιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στις εργασιακές τους σχέσεις και είναι το ωράριό τους. Ανήκει στα ειδικά ωράρια (λόγω ανθυγιεινού επαγγέλματος που ισχύει και στον ιδιωτικό τομέα). Αυτό λοιπόν είναι στο στόχαστρο των διοικήσεων (και όχι μόνο). Στα περισσότερα νοσοκομεία οι εργαζόμενοι κάτω από το κράτος της έλλειψης συλλογικών διαδικασιών αλλά και του φόβου, έχουν υποκύψει στις απαιτήσεις. Στο Αγ. Όλγα όμως και ενώ δύο χρόνια τώρα έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες δεν κατάφεραν να επιβάλουν το οκτάωρο. Η διοίκηση λοιπόν του νοσοκομείου, αυτή που διορίστηκε από ΠΑΣΟΚ –ΝΔ, αυτή που συνέβαλε τα μέγιστα για να κλείσουν νοσοκομεία, αυτή λοιπόν εμφανίζεται θεματοφύλακας του ηθικού αλλά και της ισότητας. Γιατί είναι γεγονός πως οι συνάδελφοί μας εργαστηριακοί στο ΕΣΥ δουλεύουν οχτάωρο (πλην τεχνολόγων ακτινολογικών που έχουν επτάωρο) καθώς ο δημόσιος τομέας δεν αναγνώριζε το ανθυγιεινό.
Η διοίκηση λοιπόν επικαλουμένη ψευδώς γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου (εξάωρο αποφάνθηκε) πέρασε απόφαση στο Δ.Σ. του νοσοκομείου ότι το ωράριό μας είναι οχτάωρο και απαιτεί την εφαρμογή της. Εμείς από την πρώτη στιγμή αντιδράσαμε και αναγκάσαμε το σωματείο αλλά και την ΠΟΕΔΗΝ να πάρουν αποφάσεις που απαιτούν την ανάκληση της απόφασης και εφαρμογή του εξαώρου. Έτσι κερδίσαμε καταρχήν χρόνο για να συσπειρωθούμε αλλά και να απευθυνθούμε και στο υπουργείο. Διαπιστώσαμε δυστυχώς ότι το υπουργείο μάλλον προτιμά να κάνει την βρώμικη δουλειά η διοίκηση του νοσοκομείου(παρά το γεγονός ότι το ωράριο καθορίζεται με νόμο που είναι και αρμοδιότητά του) ή ακόμη και οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου που θεωρούν ότι το ωράριο δεν συμπεριλαμβάνεται στις εργασιακές σχέσεις και κατά συνέπεια έπρεπε να έχει αλλάξει από το2011(θα μας βάλουν και να επιστρέψουμε χρήματα σιγά σιγά!).Με ασθμαίνουσα την ΠΟΕΔΗΝ (τόσο φανερά που αποτέλεσε μειονέκτημα) έγινε και η τελευταία παρέμβαση των εργαζόμενων στο Δ.Σ. του νοσοκομείου. Το αποτέλεσμα είναι ότι η διοίκηση εμμένει στην απόφασή της.
Εμείς λοιπόν εμμένουμε στο δικαίωμά μας. Δεν μπορούμε να δεχτούμε πως τα ωράρια μπορεί να τα αλλάζουν αποφάσεις των Δ.Σ. των νοσοκομείων. Φανταστείτε για λόγους αναγκών να αποφασίσουν να μας επιβάλλουν δεκάωρο…. Εμμένουμε στο δικαίωμά μας, που δυστυχώς εκτός από τους συνήθεις ύποπτους, δεν αρέσει και σε κομμάτια της αριστεράς. Αυτά λοιπόν σαν Ιεχωβάδες ψέλνουν από το πρωί ως το βράδυ το τροπάρι της ισότητας, αδιαφορώντας για την πολλαπλή χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας όσων προέρχονται από το ΙΚΑ, και έχουν αποδεχτεί την ισοπέδωση ως ισότητα. Εμμένουμε στο δικαίωμά μας και θα επιδιώξουμε να αναγκαστεί το υπουργείο να μαζέψει την διοίκηση του Αγ. Όλγα και να μην κρύβεται πίσω από αυτή. Εμμένουνε στο δικαίωμα μας και λέμε στους συναδέλφους μας πως όλοι μαζί μπορούμε να παλέψουμε για επέκταση του εξαώρου για όλους, πως αν χάσουμε εμείς σήμερα θα δυσκολέψει αυτή η πάλη και όλοι μαζί πάμε ακόμη πιο πίσω. Εμμένουμε στο δικαίωμά μας που τελικά είναι όλων γιατί είμαστε αναγκασμένοι να κρατήσουμε όσες περισσότερες φλόγες μπορούμε μέσα στα σκοτάδια… Γιατί η κατάργηση κάθε δικαιώματος θα οδηγήσει στην … «ελληνοποίηση» αφού ο όρος «κινεζοποίηση» ίσως να φαντάζει σχετικά υποφερτός…

από πρώην εργαζόμενους στο ΙΚΑ και νυν στο ΕΣΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: