29 Δεκ 2012

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ & ΕΡΓ.Α.Σ.
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!

ΚΥΡΙΑΚΗ 30 ΔΕΚΕΜΒΡΗ: ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ!
Κάτω τα χέρια από την κυριακάτικη αργία!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
ΣΤΙΣ 10.30 πμ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ
(πεζόδρομος Ερμού)

Χωρίς σταματημό η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την αντεργατική επέλαση που υπαγορεύουν τα ξένα και ντόπια αφεντικά της. Αυτή τη φορά στόχος είναι η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο. Και το ξεκίνημα έγινε με μια ακόμη κατάπτυστη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επιτρέπει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για δύο Κυριακές στην περίοδο των Χριστουγέννων. Θα ακολουθήσει νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στα καταστήματα να παραμένουν ανοιχτά εφτά (7) Κυριακές το χρόνο, ενώ τα μικρά μαγαζιά (κάτω από 250 τ.μ. που δεν ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων) θα μπορούν να λειτουργούν όλες τις Κυριακές του χρόνου!!!

Πασχίζουν τα κυβερνητικά επιτελεία να μας πείσουν ότι αυτό το μέτρο θα έχει θετικές επιπτώσεις τόσο για τους εμπόρους όσο και για τους εργαζόμενους. Ότι δήθεν θα τονώσει την αγορά, ότι δήθεν θα δημιουργηθούν νέες θέ-σεις εργασίας, ότι δήθεν θα αυξηθεί το εισόδημα των εργαζομένων. Όσο κι αν πασχίζει, όμως, η αλήθεια δεν μπορεί να κρυφτεί.
Η αγορά δεν έχει βουλιάξει επειδή ο λαός δεν έχει χρόνο να ψωνίσει, αλλά γιατί το εισόδημά του έχει δεχτεί και συνεχίζει να δέχεται απανωτές ληστρικές επιθέσεις. Γιατί η ανεργία και η υποαπασχόληση τσακί-ζουν κόκκαλα. Γιατί οι μισθοί και οι συντάξεις δεν φτά-νουν πια ούτε για τα απαραίτητα. Γιατί η φοροεπιδρομή και τα χαράτσια δεν έχουν τέλος. Γιατί η βάρβαρη πολιτική των ιμπεριαλιστών της ΕΕ και του ΔΝΤ, την οποία πρόθυμα υπηρετεί και αυτή η κυβέρνηση, απαιτεί και επιβάλλει τη βίαιη μεταφορά ακόμη περισσότερου πλούτου από το λαό προς το μεγάλο κεφάλαιο.
Όχι μόνο δεν θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασί-ας, αλλά χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι θα βρεθούν στην ανεργία. Γιατί και αυτό το μέτρο εξυπηρετεί απο-κλειστικά το μεγάλο κεφάλαιο στο εμπόριο, τους μεγαλε-μπόρους και τα πολυκαταστήματα, αποτελεί ευθεία βολή στα μικρά καταστήματα και τους αυτοαπασχολούμενους (που ήδη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον ανελέητο ανταγωνισμό) και θα οδηγηθούν στην καταστροφή και το κλείσιμο. Οι περιορισμοί των 250 τ.μ., που -υποτίθεται- διασφαλίζουν τα μικρά καταστήματα, αποτελούν κακόγουστο αστείο, αφού πολύ γρήγορα το μέτρο θα επεκταθεί παντού. Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι ίδιοι οι μικροέμποροι δεν συμφωνούν με την εφαρμογή αυτού του μέτρου!
Το εισόδημα των εμποροϋπαλλήλων όχι μόνο δεν πρόκειται να αυξηθεί, αλλά -αντίθετα- θα δουλεύουν ακόμη περισσότερο, με ακόμη πιο διαλυμένο ω-ράριο και με τους ίδιους ή και χαμηλότερους μισθούς, όπως έγινε και στο παρελθόν με τις απανωτές επεκτάσεις του ωραρίου των εμπορικών καταστημάτων. Γιατί μαζί με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, το μεγάλο κεφάλαιο έχει με το μέρος του και τις αντεργατικές διατάξεις του τρίτου μνημονίου που επιτρέπουν ακόμη μεγαλύτερη διάλυση του ωραρίου εργασίας.
• Ποιος είναι, επομένως, ο πραγματικός στόχος της πλήρους συμμόρφωσης στην οδηγία της ΕΕ που ορίζει την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 67 ωρών; Μα, η μετατροπή χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων σε σύγχρονους δούλους, εργαζόμενους-λάστιχο, απασχολήσιμους, που θα δουλεύουν όταν και όσο θέλει ο εργοδότης. Η παραβίαση κάθε έννοιας ελεύθερου χρόνου, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία τους, στην οικογενειακή, προσωπι-κή και κοινωνική τους ζωή. Η μετατροπή τους σε εργαζόμενους χωρίς κανένα σημείο αναφοράς σε ό,τι αφορά τη δουλειά: χωρίς ωράριο, χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς δικαιώματα...
Και φυσικά, έτσι θα εξυπηρετείται ο βαθύτερος στόχος: η παραπέρα ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου εμπορικού κεφαλαίου. Με το κλείσιμο των μικρών επιχειρήσεων, το ξεζούμισμα των εργαζομένων, το ξαναμοίρασμα της αγοράς, θα σημειωθεί συγκέντρωση του τζίρου σε λιγότερα χέρια, παραπέρα δημιουργία εμπορικών κολοσσών, σύγχρονων εργασιακών κάτεργων.
Γι’ αυτό και η υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι υπόθεση μόνο των εμποροϋπαλλήλων. Είναι υπόθεση όλων των εργαζομένων. Είναι κομμάτι του αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα, του αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες ζωής και δουλειάς, του αγώνα για πλήρη και σταθερή εργασία.

ΤΑΞΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ
ΕΡΓ.Α.Σ.
(Εργατοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση

Δεν υπάρχουν σχόλια: