26 Ιαν 2011

ΝΕΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ-Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Δημοσιεύτηκε το Σχέδιο Νόμου "Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις". Το σχέδιο αυτό αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη γεύση εφαρμογής ενός είδους Καλλικράτη στο χώρο της υγείας στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.
  • Με βάση αυτό το νομοσχέδιο λοιπόν οι κλάδοι υγείας των ασφαλιστικών ταμείων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΠΑΔ (δημόσιοι υπάλληλοι) ,του ΟΑΕΕ (ελεύθεροι επαγγελματίες) ,του ΟΓΑ (αγρότες) και οι μονάδες υγείας τους (κατά βάση νοσοκομεία και πολυιατρεία του ΙΚΑ ,αλλά και τα κέντρα υγείας με  τα περιφερειακά-αγροτικά τους  ιατρεία στην ύπαιθρο  και τα δημοτικά ιατρεία) ενοποιούνται  σε ένα νέο οργανισμό με την ονομασία Εθνικός Οργανισμός Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.στον οποίο μπορούν να εντάσσονται  και άλλοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί παροχής υγείας που λειτουργούν ως νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
  • Στη βάση αυτή συγκροτείται ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας για όλους τους παραπάνω ασφαλισμένους των αναφερομένων  ταμείων .
  • ανακοινώνεται  η σταδιακή αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς υγείας των συνταξιούχων του δημοσίου από 2,55 σε 4%.,ενώ προβλέπει ότι και στους άλλους συνταξιούχους το ποσοστό της κράτησης γίνεται 4% από το 2012 σε περίπτωση που δεν είναι.
  • τα νοσοκομεία του ΙΚΑ εντάσσονται πλέον στο ΕΣΥ όπου μεταφέρεται το σύνολο του προσωπικού τους. 
Το 1ο Νοσοκομείο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Αθήνας εντάσσεται στο Σισμανόγλειο Γενικό
Περιφερειακό Νοσοκομείο Αττικής. Το 2ο Νοσοκομείο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Θεσσαλονίκης εντάσσεται στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης « Αγ. Παύλος».Το ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Αθήνας «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ» εντάσσεται στο Αντικαρκινικό – Ογκολογικό Νοσοκομείο Αθηνών «Άγιος Σάββας».Το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ–ΕΤΑΜ Αθήνας εντάσσεται στο Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο «Αγία Όλγα – Κωνσταντοπούλειο»
  • Σε ότι αφορά τους όρους εργασίας του προσωπικού που μεταφέρεται ακολουθούν τις εργασιακές σχέσεις του φορέα στον οποίο μετατάσσονται.. Παρολα αυτά ,με απόφαση του Προέδρου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μετά από εισήγηση της  διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αξιολόγησης μπορεί να μεταφέρεται ιατρικό και  υγειονομικό προσωπικό από τις μονάδες που λειτουργούν μέσα στην περιφέρεια για την κάλυψη αναγκών μονάδων της ίδιας περιφέρειας.

      Ομολογημένος εδώ και παρά πολύ καιρό ο στόχος της κυβέρνησης στο χώρο της πρωτοβάθμιας περίθαλψης . Στη βάση των αλλαγών βρίσκεται η εκτίμηση ότι τα νοσοκομεία του ΕΣΥ δέχονται περιστατικά που κανονικά δεν θα έπρεπε να φιλοξενούνται εκεί ,γιατί αποτελούν κατά βάση περιστατικά που χρίζουν πρωτοβάθμιας φροντίδας .Το 75% συμφώνα με τα λεγόμενα τους είναι τέτοια περιστατικά . Ξεχνούν βέβαια να συμπληρώσουν ότι η προσφυγή στο εφημερεύων νοσοκομείο είναι αποτέλεσμα και της αναμονής αρκετών ημερών –πολλές φορές και εβδομάδων για ένα ραντεβού σε κάποιο τακτικό ιατρείο .
      Στη βάση αυτή, η εφαρμογή της πληρωμής στα εξωτερικά ιατρεία των 5 ευρώ ,η προοπτική αύξησης του ,η επέκταση της εφαρμογής του στις εφημερίες ,η εφαρμογή των ολοημέρων απογευματινών ιατρειών επί πληρωμή ,η επαναφορά του μέτρου βάσει του οποίου η πρόσβαση στο νοσοκομείο θα επιτρέπεται μόνο κατόπιν αδείας από γιατρό της πρωτοβάθμιας ή η σκέψη ότι επείγον περιστατικό να  θεωρείται μόνο ότι προσέρχεται με το ΕΚΑΒ , τα ειδικά νοσοκομεία για ανασφαλίστους και μετανάστες είναι μέτρα που επιδιώκουν να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στη προσέλευση του κόσμου στα νοσοκομεία .
Απαραίτητο συμπλήρωμα μιας τέτοιας λογικής αποτελεί η νέα δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης
Ωθούν  το σύνολο των ασφαλισμένων πλέον ουσιαστικά στις δομές του ΙΚΑ μιας και είναι ο μόνος ασφαλιστικός φορέας από αυτούς που ενοποιούνται ,που επί της ουσίας διαθέτει δομές  υγείας  .Τώρα πως, ενώ το ΙΚΑ στενάζει για να εξυπηρετήσει τους δικούς του ασφαλισμένους ,ταυτόχρονα με το νέο φορέα θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσει το διπλάσιο τουλάχιστο όγκο ασφαλισμένων αυτό μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει να απαντήσει.  
Μια σοβαρή εκδοχή απάντησης σε αυτό το ερώτημα   είναι ο νέος κανονισμός παροχών, που προβλέπει και το κατατιθέμενο νομοσχέδιο  . Με βάση το γεγονός της διαφορετικής κάλυψης από πλευράς παροχών ανά ταμείο ο νέος ενιαίος κανονισμός προβλέπεται ότι θα παρασύρει προς τα κάτω το σύνολο των ασφαλιστικών παροχών υγείας των ασφαλισμένων, αποσυμφορίζοντας έτσι τα ιατρεία μιας και ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώσει !! Η εν πάσει περιπτώσει αν δεν μπορούμε να εμποδίσουμε το κόσμο από την προσέλευση του στα πολυιατρεία τουλάχιστο ας πληρώνει αυτός το κόστος της περίθαλψης του . Είναι άραγε τόσο μεγάλες οι προσδοκίες από μια τέτοια εξέλιξη που για αυτό το λόγο ο  διοικητής του ΙΚΑ έσπευσε να δηλώσει ότι θα μπορούσαν να στηθούν ακόμη και κοινοπραξίες γιατρών που να αναλάβουν τα πολυιατρεία.!!

Σε ότι αφορά τώρα τα δικαιώματα των εργαζομένων που ουσιαστικά μετατάσσονται δεν τίθεται προς το παρόν ζήτημα απολύσεων. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό ότι δεν υπάρχουν επιπτώσεις .Για ορισμένες κατηγορίες του προσωπικού η μετάταξη αυτή μεταφράζεται σε αύξηση των ωρών εργασίας από 6 σε 8 ώρες  χωρίς βέβαια καμιά αύξηση αποδοχών ,ενώ για το σύνολο του προσωπικού θα έχουμε περικοπές στο εισόδημα τους λόγω κατάργησης των «προσθετών αμοιβών» που αποτελούσε σημαντικό συμπλήρωμα στο μισθό τους ( σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι και 400 ευρώ).
Σε περίπτωση επίσης που προκύπτουν μικρότερες συνολικές τακτικές μηνιαίες αποδοχές του προσωπικού αυτού, μετά τη μεταφορά του, η τυχόν διαφορά διατηρείται ως προσωπική μέχρι την κάλυψή της από οποιαδήποτε αύξηση των νέων αποδοχών- δηλαδή έχουμε πάγωμα μισθών ακόμα και αν υπάρξουν στο μέλλον αυξήσεις !!
Το σημαντικότερο όμως ζήτημα προκύπτει από την προοπτική των εντασσόμενων στο ΕΣΥ νοσοκομείων του ΙΚΑ όπου παραμένει θολή η προοπτική τους .Άλλωστε τον Απρίλη θα αρχίσουν να βγαίνουν στη φορά οι πρώτες συγχωνεύσεις και καταργήσεις μονάδων, με τα μικρά νοσοκομεία να αποτελούν τον πρώτο στόχο.!
Τέλος ζητούμενο αποτελεί και η νέα σχέση των συμβεβλημένων ιατρών με τον νέο οργανισμό σε ότι αφορά το ύψος και το είδος των νέων συμβάσεων που θα προκύψουν .Με βάση πάλι το γεγονός ότι κάθε ταμείο από αυτά που ενοποιούνται είχε και τη δική του πολιτική η ενοποίηση- προφανώς προς τα κάτω-θα επιφέρει άραγε και πληρωμές της τάξης των 600-700 ευρώ το μήνα που φοβούνται οι γιατροί ?

Δεν υπάρχουν σχόλια: