18 Απρ 2010

7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ: ίδρυση σωματείου

Η ανάγκη ίδρυσης σωματείου προέκυψε τόσο από τα προβλήματα του χώρου που είναι η εντατικοποίηση εργασίας, καθυστερήσεις πληρωμών εφημεριών και υπερωριών όσο και από την πρωτόγνωρη επίθεση που δέχονται την περίοδο αυτή οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας με το Πρόγραμμα Σταθερότητας και τα μέτρα που εξαγγέλλονται καθημερινά ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους.

Η προσπάθεια ίδρυσης σωματείου του νοσοκομείου αγκαλιάστηκε από τους εργαζόμενους και λόγω της έλλειψης ουσιαστικής συνδικαλιστικής έκφρασης από τα υπάρχοντα κλαδικά σωματεία.

Στις 14 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου του νεοϊδρυθέντος Σωματείου των Εργαζομένων στο 7ο Νοσοκομείο του ΙΚΑ.

Στην εκλογική διαδικασία συμμετείχαν τέσσερα ψηφοδέλτια, η Αγωνιστική Ενότητα με εφτά υποψήφιους και τρία ψηφοδέλτια με ατομικές υποψηφιότητες.

Ψήφισαν 168, Έγκυρα 160, Άκυρα 8

Έλαβαν: Ψήφοι/ Έδρες, Αγωνιστική Ενότητα 99 /4, Ανεξάρτητος 33 / 1, Ανεξάρτητος 20/ 1, Ανεξάρτητος 8/ 1

Αμέσως μετά τις εκλογές πραγματοποιήθηκε έκτακτη συγκέντρωση των εργαζόμενων όπου αναδείχτηκαν προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους όπως οι εργασιακές σχέσεις και υπερωρίες και οι περικοπές στις αμοιβές λόγω των οικονομικών μέτρων.

Λίγο μετά η διοίκηση του νοσοκομείου με εγκύκλιό της που ανακοίνωνε την περικοπή των υπερωριών, έθετε ως όρο ότι οι εργαζόμενοι έπρεπε να υπογράψουν την θέλησή τους να συμμετέχουν στην υπερωριακή απασχόληση και με υπεύθυνη δήλωση να βεβαιώσουν ότι έκαναν αυτές τις υπερωρίες!

Σε συγκέντρωση που κάλεσε το σωματείο ξεκαθαρίστηκε ότι ο χρόνος απασχόλησης του κάθε εργαζόμενου πιστοποιείται από τα προγράμματα και από τους προϊσταμένους του.

Τέτοιου είδους αποδοχές χρησιμοποιούνται για να αναπληρώσουν την μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων εξαιτίας της μη αύξησης των μισθών τους εδώ και αρκετά χρόνια.

Την επόμενη μέρα έγινε Γενική Συνέλευση όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μην υπογράψει κανείς αυτή τη δήλωση και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το σωματείο και τις κλαδικές ομοσπονδίες προς τη Διοίκηση.

Το σωματείο διαμαρτυρήθηκε στη Διοίκηση και στην Διεύθυνση του νοσοκομείου ξεκαθαρίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να υπογράψουν την δήλωση που τους ζητούν ούτε την θέλησή τους για συμμετοχή στην υπερωριακή απασχόληση.

Παρά τις απειλές από την διεύθυνση του νοσοκομείου ότι θα κοπούν οι υπερωρίες τελικά το σωματείο απέσπασε την δέσμευση της διοίκησης ότι θα αποσυρθεί η απαίτησή της και οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν χωρίς να υπογράψουν αυτά που τους ζητούσαν.

Η αντιπαράθεση αυτή ανέδειξε το μέτωπο που έχει ανοιχτεί εναντίον των εργαζομένων οι οποίοι πρέπει να είναι έτοιμοι να αντικρούουν αντίστοιχες επιθέσεις που όλα δείχνουν ότι θα δέχονται από εδώ και εμπρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: