24 Ιουν 2013

Ανακοίνωση των Αγωνιστικών Κινήσεων ΑΕΙ – ΤΕΙ για τον ξυλοδαρμό συναγωνιστών στη Θεσσαλονίκη 23-6-13

Τα ξημερώματα της Κυριακής οι Αγωνιστικές Κινήσεις ΑΕΙ- ΤΕΙ, δέχτηκαν απρόκλητη δολοφονική επίθεση στο Αστεροσκοπείο του ΑΠΘ, την ώρα που τελείωνε πάρτι που διοργάνωναν για την οικονομική ενίσχυση του φετινού τους κάμπινγκ.
Μια συμμορία από λούμπεν στοιχεία, με εμφανή τα σημάδια της επήρειας ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ, επιτέθηκε στα μέλη μας και σε φίλους που βοηθούσαν στην διοργάνωση του πάρτι. Επί μισή ώρα παλεύαμε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας απέναντι σε γροθιές, κλοτσιές, κυνηγητό και ξυλοδαρμό του τύπου «πέντε εναντίον ενός». Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν αρκετοί συναγωνιστές μας και να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της πόλης με μώλωπες, κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα.

20 Ιουν 2013

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ “ΑΜΑΛΙΑ ΦΛΕΜΙΓΚ”

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΤΗΣ ΤΑΞΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Το διήμερο 12 κ΄ 13 Ιούνη πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές του σωματείου. Μέσα σ' ένα κλίμα που χαρακτηρίστηκε από το ζήτημα των απολύσεων και του κλεισίματος της ΕΡΤ αλλά και από τη διάχυτη ανησυχία των εργαζομένων του χώρου για τα κλεισίματα νοσοκομείων που προωθούνται.
Σημαντική τοπική εξέλιξη αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η ανακίνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος από την Διοίκηση του νοσοκομείου, την ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας. Κάτι που διευκολύνει την κυβέρνηση στη στόχευσή της να κλείσει μεταξύ των άλλων και το συγκεκριμένο νοσοκομείο.

12 Ιουν 2013

ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΕΡΤ - ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ! ΜΕΤΩΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ!


Η κυβέρνηση Σαμαρά -αντιμετωπίζοντας τα αδιέξοδα της αντιλαϊκής της πολιτικής και υποχρεωμένη να υπακούσει στις εντολές, αλλά και τις επιλογές των ιμπεριαλιστών- προχωράει σε μια φασιστικού χαρακτήρα ενέργεια: να καταργήσει τη δημόσια τηλεόραση και να απολύσει χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτή. 
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ενέργεια, ακόμη και στα πλαίσια αυτής της αστικής δημοκρατίας. Ενέργεια που θέλει να αποτελέσει επίδειξη πυγμής. Ενέργεια που στοχεύει στον πλήρη και ασφυκτικό έλεγχο της ενημέρωσης από τα αστικά και ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Ενέργεια που αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον ιδιωτικό τομέα, στους καναλάρχες-εκφραστές της ιμπεριαλιστικής και κυβερνητικής προπαγάνδας και στα κομμάτια του ντόπιου κεφαλαίου που διασυνδέονται ποικιλότροπα με τα ξένα και ντόπια κέντρα εξουσίας. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά, υποχρεωμένη από την τρόικα να υλοποιήσει το πρόγραμμα των μαζικών απολύσεων στο δημόσιο τομέα, όπως έχει δεσμευτεί, με το κλείσιμο της ΝΕΤ βάζει μπροστά ένα πογκρόμ απολύσεων κατά των εργαζόμενων σε συνέχεια των αποφάσεων που πήρε πρόσφατα για τους εκπαιδευτικούς. 
Η ενέργεια της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα, ανοίγει μία κατά μέτωπο επίθεση στο σύνολο των εργαζόμενων στο Δημόσιο, καταρρίπτοντας τις αυταπάτες που καλλιεργούσαν οι συνεργαζόμενοι εταίροι και οι εργατοπατέρες για… περιορισμένες απολύσεις επίορκων και «απλά» μεταθέσεις κάποιων υπεράριθμων. 
Η κυβέρνηση Σαμαρά γνωρίζει ότι η αποτροπή από τους Ευρωπαίους και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές της πώλησης της ΔΕΠΑ στους Ρώσους όχι μόνο κατακρημνίζει τις φανφάρες της για «φως στο τούνελ», αλλά και απαιτεί νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα για το λαό και τους εργαζόμενους. Γι’ αυτό εκβιάζει και απαιτεί τη στοίχιση των κυβερνητικών κολαούζων της στη νέα επίθεση που προωθεί ενάντια στο λαό. Προκειμένου να ικανοποιήσει τις εντολές των αφεντικών της, ρισκάρει ακόμη και αυτήν την πολιτική σταθερότητα που έχει επιτύχει. 

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΤ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

ΙΚΑΡΙΑ, 11-06-2013
Αρ. πρωτ. 49

Ο Σύλλογός μας καταγγέλει την νέα επίδειξη αντεργατικότητας και αυταρχισμού της κυβέρνησης που πάει να κλείσει με συνοπτικές διαδικασίες την ΕΡΤ, τον δημόσιο φορέα ενημέρωσης και πολιτισμού, και να απολύσει τους περίπου 2700 εργαζόμενους σ’ αυτή. Απ’ την είσοδο των ναζί το 1941 είχαν να σιγήσουν αυτοί οι πομποί!
Προσπαθούν να δώσουν κοινοβουλευτικό περικάλυμμα σε μια γενική αυταρχική εκτροπή που συνεχώς εξαπλώνεται και σκληραίνει. Όλο και πιο ξεκάθαρα αναδεικνύονται ως παραμύθια οι νόμοι, οι κανόνες, το Σύνταγμα και η επίκληση του Δημοκρατικού καθεστώτος τα οποία «δικαιούνται» να υφίστανται μόνο όταν δεν δημιουργούν πρόβλημα στις βάρβαρες πολιτικές και τους εκφραστές τους. Αποδεικνύουν περίτρανα ότι είναι εχθροί όλης της κοινωνίας!
Με την εξαγγελία περί δήθεν αξιοποίησης της περιουσίας της ΕΡΤ, περιουσίας του ελληνικού λαού, προετοιμάζουν το ξεπούλημα σε μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πιθανόν στα ίδια τα οποία παραδίδουν τον πλήρη έλεγχο της ενημέρωσης και της διαμόρφωσης συνειδήσεων. Δηλαδή στους μεγαλοκαναλάρχες και τα τρωκτικά που αφού ροκάνισαν για χρόνια το σκάφος της Δημόσιας Ραδιο-τηλεόρασης τώρα το πυροβολούν απ’ τα «σκάφη» των νέων αφεντικών τους.
Χτυπάνε απροκάλυπτα ό,τι έχει απομείνει από ποιότητα στην ψυχαγωγία και τον πολιτισμό, τη δυνατότητα προβολής θεμάτων που δεν έχουν δήθεν εμπορικότητα κι ανοίγουν ακόμα πιο διάπλατα το δρόμο στη σαβούρα που κατακλύζει τα ιδιωτικά κανάλια και την θανάσιμη αγκαλιά της διαφημιστικής πλύσης εγκεφάλου. 
Πετάνε στη θάλασσα της σιωπής όλη την ελληνική ύπαιθρο με την κατάργηση των περιφερειακών σταθμών, κάτι που καταλαβαίνουμε πολύ έντονα εμείς οι νησιώτες, και κόβουν έναν απ’ τους βασικούς ομφάλιους λώρους σύνδεσης της ομογένειας με την πατρίδα.
Κι όλα αυτά πάνε να τα «χρυσώσουν» με τις υποσχέσεις για δήθεν μείωση των τελών που θα’ναι προφανώς σαν τις «μειώσεις» σε όλους τους λογαριασμούς, τα χαράτσια και τη φορολογία.
Η ευθύνη της απόφασης είναι συνολικά της τρικομματικής συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ. Η ανοχή είναι συνενοχή και οι υποτιθέμενες αντιδράσεις των συγκυβερνώντων είναι προσχήματα για λόγους εντυπώσεων εφόσον δεν μεταφράζονται σε έμπρακτες κινήσεις. Είναι προσχήματα γιατί μαζί εφαρμόζουν αυτές τις βάρβαρες πολιτικές ξεθεμελιώματος κάθε δικαιώματος των εργαζομένων και του λαού. Γιατί έχουν συνυπογράψει το πρόγραμμα των δεκάδων χιλιάδων απολύσεων και τις επιστρατεύσεις. Γιατί απ’ τις ανακοινώσεις τους προκύπτει ότι οι όποιες διαφωνίες τους αφορούν τον τρόπο, το μέγεθος και τους χειρισμούς με τους οποίους θα γίνει η διάλυση και οι απολύσεις.

3 Ιουν 2013

ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΣΑΜΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 22 Μάη 2013 μεταξύ άλλων συζήτησε και αποφάσισε πως πρέπει να  συνταχθεί και να σταλεί μια πρώτη ανακοίνωση αναφορικά με τη στάση του Εργατικού Κέντρου Σάμου (ΕΚΣ), και γενικότερα των δυνάμεων που ελέγχονται από το ΠΑΜΕ, στον μεγάλο αγώνα που δίνεται για τα θέματα Υγείας. Είχαμε επιλέξει συνειδητά μέχρι τώρα να μην απαντήσουμε σε μια σειρά ζητήματα ελπίζοντας ότι αφήνοντας πόρτες ανοιχτές θα συμβάλλουμε στο να διορθωθούν κάποια στραβά και να δημιουργηθούν οι καλύτεροι όροι πάλης. Βλέπουμε όμως ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θετική ανταπόκριση αλλά αντίθετα τα πράγματα συνεχώς γίνονται χειρότερα. Αν και ο βασικός μας στόχος ήταν και παραμένει οι βάρβαρες πολιτικές και οι εκφραστές τους δεν μπορούμε να μην δώσουμε μια απάντηση ειδικά μετά την ανακοίνωση της ξεχωριστής συγκέντρωσης στην Αθήνα που υπονομεύει ανοιχτά την συνολική προσπάθεια που γίνεται για να δοθεί μαζική απάντηση στα ζητήματα υγείας και την υπόθεση της συγχώνευσης του Νοσοκομείου.

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
Ζούμε σε μια εποχή που είναι η δυσκολότερη που έχουν γνωρίσει εδώ και πολλές δεκαετίες οι εργαζόμενοι και ο λαός της χώρας. Με τις μνημονιακές πολιτικές κορυφώθηκε η επιχείρηση λεηλασίας της ζωής μας και κατακρεούργησης κάθε δικαιώματος που είχε κερδηθεί με σκληρούς αγώνες παλιότερα.
Μια απ’ τις σημαντικότερες πλευρές αυτής της επίθεσης εναντίον μας σχετίζεται με τα ζητήματα της υγείας. Είναι απ’ τις σημαντικότερες όχι μόνο γιατί το δικαίωμά μας στην υγεία αντιμετωπίζεται απ’ τους εμπνευστές και τους φορείς αυτής της επίθεσης ως βασική πηγή “σπατάλης” δημοσίου χρήματος, όπως και η Παιδεία και κάθε κοινωνική παροχή, αλλά γιατί πρώτα και κύρια αφορά την ίδια μας τη ζωή και επιβίωση.
Ένα απ’ τα  βασικότερα εργαλεία εφαρμογής αυτών των πολιτικών, ανεξαρτήτως κυβερνήσεων και υπουργών, είναι οι συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και γενικότερα μονάδων υγείας. Σ’ αυτή την βάση προέκυψε και το ζήτημα της συγχώνευσης του Νοσοκομείου Ικαρίας με της Σάμου. Η συγχώνευση του Νοσοκομείου αν και δεν είναι το μόνο ή το πιο σημαντικό ζήτημα που αφορά τις παροχές υγείας στην περιοχή μας αναγνωρίζεται από όλους μας ως μια αρνητική εξέλιξη μέσα απ’ την οποία θα περάσει η υποβάθμιση αυτών των παροχών που πάντα παρουσίαζαν τεράστιες υστερήσεις και μόνο τα τελευταία χρόνια, πάλι μέσα από σκληρές προσπάθειες, έγινε κατορθωτό να υπάρξει μια σοβαρή βελτίωση.
Ο Σύλλογός μας από πολύ νωρίς προσπάθησε να ενημερώσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της περιοχής για να δοθεί εγκαίρως απάντηση σ’ αυτά τα μέτρα. Γι’ αυτή την απάντηση χρειάζεται σκληρός και παρατεταμένος αγώνας με επίγνωση της κατάστασης και ξεκάθαρους στόχους και μπορεί να δοθεί μόνο με μαζικούς όρους, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή όλων εμάς που είμαστε τα υποψήφια θύματα αυτών των πολιτικών.
Μέσα απ’ αυτή την λογική καλέσαμε και τις 2 ανοιχτές συσκέψεις στις 3 Νοέμβρη 2012 και στις 21 Γενάρη 2013 για τη συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα η οποία δεν θα ήταν μια κλειστή διαδικασία κάποιων εκπροσώπων αλλά μια ζωντανή έκφραση των διαθέσεων και των αναγκών των κατοίκων, ένα εργαλείο συμμετοχής και δράσης του ίδιου του κόσμου.     
Σ’ αυτή την προσπάθειά μας από πολλές πλευρές αρχικά αγνοηθήκαμε ή δεχτήκαμε και επιθέσεις. Χρειάστηκε η δημοσίευση της απόφασης συγχώνευσης  στις αρχές του χρόνου για να διαλύσει τις αυταπάτες και να ταρακουνήσει συνήθειες και συνειδήσεις. Έτσι οδηγηθήκαμε στην μεγάλη συγκέντρωση -υπό βροχή μάλιστα- εκατοντάδων συμπατριωτών μας στις 17 Γενάρη, που ως πρώτη απάντηση κάλεσε ο Σύλλογός μας, και στη σύσκεψη συγκρότησης της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία (ΕΑΥ) στις 21 του ίδιου μήνα.
Απ’ τη μεριά μας, με βάση τη λογική που περιγράφτηκε παραπάνω, η συγκρότηση της Επιτροπής έπρεπε να στηριχτεί τα εξής στοιχεία για να έχουμε το πιο μαζικό κι ενωτικό αποτέλεσμα:

Κοινοί και συγκεκριμένοι στόχοι άμεσης αλλά και μακροπρόθεσμης διεκδίκησης που να κινητοποιούν και να συσπειρώνουν τον κόσμο
Ένα βασικό πολιτικό πλαίσιο ανάλυσης της συγκυρίας και των εξελίξεων διατυπωμένο με τέτοιο τρόπο που να δίνει την δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους από μας να συμμετέχουν δίνοντάς του από κει και πέρα το νόημα που θεωρεί ο καθένας πιο σωστό. Βάση διαμόρφωσης του πλαισίου η δυνατότητα πρόσβασης κάθε ανθρώπου σε πλήρεις παροχές υγείας με βάση τις εξελίξεις της επιστήμης χωρίς χαράτσια και  προϋποθέσεις που να συμπυκνώνεται στο σύνθημα “δημόσια δωρεάν υγεία”
Κοινή δράση αλλά με δυνατότητα έκφρασης όλων των  ξεχωριστών ή διαφορετικών απόψεων (και να είναι ζήτημα των συμμετεχόντων από κει και πέρα να επιλέξουν και να υποστηρίξουν ότι θεωρούν πιο σωστό)
Ανοιχτές διαδικασίες με ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου και στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους κι όχι κλειστές διαδικασίες εκπροσώπων
Συντονισμός με ανάλογες κινήσεις κι Επιτροπές άλλων Νοσοκομείων και περιοχών βλέποντας τον αγώνα της τοπικής κοινωνίας ως μέρος του συνολικότερου αγώνα που είναι αναγκαίος ενάντια στις βάρβαρες πολιτικές και στον χώρο της υγείας

Προκαταβολικά απ’ το ΕΚΣ και τις δυνάμεις που συσπειρώνονται γύρω απ’ το ΠΑΜΕ δηλώθηκε ότι δεν δέχονταν να συμμετέχουν στην Επιτροπή με επιχείρημα ότι είχαν ήδη δικό τους πλαίσιο και πρόγραμμα δράσης απ’ το οποίο δεν κάνουν πίσω ούτε βήμα. Αρνήθηκαν κάθε περίπτωση συζήτησης, συνδιαμόρφωσης ή ακόμα και αποδοχής του δικού τους πλαισίου απ’ τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους φορείς και κατοίκους “αφήνοντάς” μας ουσιαστικά μόνο την δυνατότητα να αποτελούμε όλοι οι υπόλοιποι το “κοινό” στις δικές τους κινήσεις και αποφάσεις.
Μια χαραμάδα πιθανής συνεννόησης για κάποιες παράλληλες ενέργειες το επόμενο διάστημα άρχισε να αναιρείται την ίδια στιγμή με την επιμονή για διαφορετικό τόπο και ώρα συγκέντρωσης για τις ήδη σχεδιαζόμενες κινητοποιήσεις στις 31 Γενάρη και 8 Φλεβάρη.
Από τις 8 Φλεβάρη -ημέρα κινητοποίησης για την 10η επέτειο της πτώσης του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ- οριστικοποιήθηκε η επιλογή της ανοιχτής αντιπαράθεσης με τη στάση τους αλλά και τις επιθέσεις από μικροφώνου στη χωριστή συγκέντρωση που διοργάνωσαν. Να επισημάνουμε και την προσπάθεια ιδιοποίησης το επόμενο διάστημα αυτής της κινητοποίησης η οποία ήταν απόφαση-πρόταση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας ανακοινωμένη σχεδόν 2 μήνες πριν! Από κει και πέρα επιλέχτηκε αυτή η διχαστική τακτική που εκτός των άλλων λειτουργεί απωθητικά για πολύ κόσμο και δίνει λαβή σε διάφορους “καλοθελητές” να συκοφαντούν κάθε κινητοποίηση. Στην πράξη με διάφορους τρόπους αυτές οι δυνάμεις έχουν θέσει ως κύριο στόχο την Επιτροπή Αγώνα και την δράση της.  
Την ίδια στιγμή με όχημα την Επιτροπή στην περιοχή μας βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρωτόγνωρη κινητοποίηση τόσο από άποψη δράσεων και ενημέρωσης όσο κι από άποψη διάρκειας και συμμετοχής. Το αγωνιστικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί και οι δράσεις που έχουν αναληφθεί (συγκεντρώσεις, καταλήψεις στο Νοσοκομείο, η απόβαση-κατάληψη στην Ενιαία Διοίκηση στη Σάμο κλπ) έχουν αναδείξει το ζήτημα κι έχουν καταφέρει ν’ ασκήσουν μεγάλη πίεση προς το Υπουργείο και τα άλλα όργανα αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Αποτελέσματα αυτής της δράσης είναι ότι έχει παρεμποδιστεί σε σημαντικό βαθμό η διάλυση υπηρεσιών και παροχών που φέρνουν οι συγχωνεύσεις (πχ κλεισίματα τμημάτων, κατάργηση κρεβατιών νοσηλείας, μετακινήσεις προσωπικού κλπ), οι μικρές αλλά θετικές εξελίξεις στο ζήτημα της στελέχωσης και των κονδυλίων, η συζήτηση για Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και βεβαίως η απόφαση αυτονόμησης που πήρε το ΚΕΣΥΠΕ που άσχετα αν δεν εφαρμόστηκε ακόμα μας έχει πάει ένα βήμα μπροστά.
Όλα τα παραπάνω κάνουν ότι τα αγνοούν αυτοί οι φορείς αν και δεν μπορούν να ξεφύγουν απ’ την πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Δυστυχώς όμως με τη στάση τους αδυνατίζουν την συνολική υπόθεση και κρατάνε μακριά απ’ αυτή τη μάχη ένα πολύτιμο δυναμικό. Στα πλαίσια αυτά έγινε και η προσχηματική σύσκεψη στις 2 Μάη (με πρόσκληση την προηγούμενη μέρα! ) στην οποία, αν κι από το Σύλλογό μας έγινε σοβαρή κριτική για τη στάση και την πρακτική τους, αυτό στην ανακοίνωση που βγήκε μετά περιγράφτηκε σαν “διαφοροποίηση ως προς το πλαίσιο”!
Στην ίδια λογική κι αφού είχε ανακοινωθεί η συγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα  για τις 7 Ιούνη στη Αθήνα –συγκέντρωση που συζητούσαμε απ’ το χειμώνα- ανακοινώθηκε χωριστή κινητοποίηση για τις 31 Μάη και μάλιστα κυριολεκτικά στο πόδι. Πώς αλλιώς να περιγράψουμε μια κινητοποίηση που ανακοινώνεται 10 μέρες πριν χωρίς να αναφέρονται ούτε η ώρα ούτε ο τόπος; Όταν (όπως πολύ σωστά είχε επισημάνει στις 3 Νοέμβρη ο ίδιος ο αντιπρόεδρος του ΕΚΣ) για να κινητοποιήσει κανείς την Καριώτικη παροικία και τους Συλλόγους της Αττικής θέλει μεγάλη προσπάθεια και χρόνο; Πρόκειται για εικονικές δράσεις για να καταγράφονται σε ένα “κινηματικό” ημερολόγιο εντυπώσεων για όσους δεν ζουν από κοντά την κατάσταση. Σίγουρα πάντως δεν βοηθάνε σ’ αυτόν τον αγώνα. Στο Υπουργείο θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση βλέποντας μας να πηγαίνουμε σε δόσεις και με αμφίβολη μαζικότητα.
Έτσι, με την στάση που κρατούν μας φαίνονται εντελώς ψεύτικα κάποια σημεία σε διάφορες ανακοινώσεις τους όπως “είναι αναγκαίο να υπάρξει όσο γίνεται μαζικότερη συμμετοχή. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις“. Ή ” πιστεύουμε ότι τα προβλήματα της Υγείας στα νησιά μας, αφορούν και πρέπει να αφορούν όλους τους Ικαριώτες και Φουρνιώτες” (απ’ την ανακοίνωση στις 21/05/13). Ή ποια σχέση έχει, όχι με την ταξική αλλά ακόμα και με την κοινή λογική, η εκκωφαντική απουσία τους για μήνες με την αναφορά σε “συνέχεια στην αντίδραση και τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή κυριολεκτικά θανατηφόρων πολιτικών απ’ την τρικομματική κυβέρνηση” (απ’ την ανακοίνωση στις 14/05); Γιατί όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο έπρεπε να φτάσει ο Μάης για να καταλήξουν ότι “η αγωνιστική δράση είναι μονόδρομος“; Ή γιατί δεν λένε ποιοι είναι οι φορείς οι εκπρόσωποι των οποίων έθεσαν (ζητήματα) στα στελέχη του Υπουργείου το προηγούμενο διάστημα (απ’ την ίδια ανακοίνωση);
Δεν ξέρουμε επίσης πώς κρίνουν το γεγονός ότι το Εργατικό Κέντρο, το Νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και το ΠΑΜΕ στη Λήμνο όχι μόνο συμμετέχουν στο αντίστοιχο συντονιστικό φορέων αλλά κατακεραύνωσαν και όσους έθεσαν ζήτημα μη συμμετοχής τους γιατί “πολιτικολογούν”; Το σχετικό πλαίσιο της Λήμνου που στηρίζουν μάλιστα είναι κατά τη γνώμη μας πολύ λιγότερο πολιτικό απ’ αυτό της δικιάς μας Επιτροπής. Αν για μας τους περισσεύουν οι αρνητικοί χαρακτηρισμοί, οι κατηγορίες κι οι καταγγελίες λοιπόν τι έχουν να πουν γι’ αυτούς;   
Η 7 Ιούνη με βάση τη δικιά μας κινητοποίηση, όπως και στις 30 Νοέμβρη, μετατράπηκε σε πανελλαδική πανυγειονομική απεργία μετά από αποφάσεις των ομοσπονδιών μας. Θέλουμε να μάθουμε, θα συμμετέχουν αυτοί οι φορείς σ’ αυτή την απεργία και ειδικά το ΝΤ της ΑΔΕΔΥ Σάμου (η πλειοψηφία της γραμματείας του οποίου, από συντονιστικό όργανο των σωματείων και των αγώνων τους, επέλεξε να το μετατρέψει σε παραταξιακή σφραγίδα); Και πώς θα στηρίξουν την οργάνωση κοινών αγώνων ανάμεσα στα σωματεία υγειονομικών της περιοχής με αυτά που λένε και κάνουν;

Όταν η συλλογική δράση κι η οργανωμένη πάλη (με ευθύνη μάλιστα όχι μόνο όσων κατέχουν την εξουσία στην κοινωνία) έχει απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου, που δικαίως αντιμετωπίζει με δυσπιστία οτιδήποτε και οποιονδήποτε, τέτοιες συμπεριφορές και πρακτικές τον διώχνουν πάλι μακριά. Ποιο είναι το όφελος λοιπόν και για ποιον κι έχουν αποφασίσει να επενδύσουν με τέτοια συνέπεια στη διάσπαση;
Σ’ αυτό τον αγώνα δεδομένος είναι μόνο ο αντίπαλός μας που είναι πάντα παρών απέναντί μας. Παρουσίες και απουσίες θα μετρήσουμε στο πλάι μας λοιπόν κι εκεί κρίνεται ο καθένας μας. Γιατί η ζωή δεν δίνει σε κανέναν μας την δυνατότητα να έχουμε ένα δεύτερο νησί, ένα δεύτερο Νοσοκομείο και μια δεύτερη πραγματικότητα όπου τα πράγματα θα εξελίσσονται όπως μας αρέσουν ή όπως μας βολεύουν. Γιατί ό,τι κερδηθεί θα κερδηθεί για όλους και ό,τι χαθεί θα το χάσουμε όλοι μαζί επίσης!

1 Ιουν 2013

Υπερασπίζουμε τις «δομές» ή το κίνημα των εργαζόμενων;

Μετά το πραξικόπημα - προετοιμάζοντας τον αγώνα που χρειαζόμαστε:

1.  Το πραξικόπημα με το οποίο η ηγεσία της ΟΛΜΕ κατέστειλε και κατέπνιξε έναν αναγκαίο και μεγάλο αγώνα που θα μπορούσε να έχει ευρύτερη σημασία για το λαϊκό κίνημα, δεν ήταν βέβαια μια κακή ή έστω προδοτική «στιγμή» της συνδικαλιστικής ηγεσίας των εκπαιδευτικών. Ήταν κορύφωση αλλά οπωσδήποτε συνέχεια της πολιτικής και των μεθοδεύσεων που ακολούθησε η ηγεσία της ΟΛΜΕ στα τρία τελευταία πύρινα για τα σχολεία και τους εκπαιδευτικούς χρόνια-για να μείνουμε μόνο σε αυτά. Ας θυμηθεί ο καθένας το πώς η ΟΛΜΕ αυτά τα χρόνια στάθηκε απέναντι στην ανάγκη αλλά και τη δυνατότητα ενός μαζικού ξεσηκωμού του κλάδου: Με αιτήματα-«σεντόνια» (περίπου 40 μετρήσαμε στην εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ τον περασμένο Φλεβάρη ) που έδειχναν από την αρχή πως δεν υπάρχουν αιχμές-στόχοι πάλης γιατί δεν υπάρχει... πρόθεση πάλης. Με σκόρπιες 24ωρες χωρίς καμιά προοπτική. Με έκδηλα πλαστές προτάσεις «αγώνα», όπως «εβδομάδες ενημερώσεων» στα σχολεία. Με εισηγήσεις που από τη μια είχαν όλα τα προηγούμενα και από την άλλη «σχεδίαζαν κλιμακώσεις» που ποτέ δεν έρχονταν! Στη φετινή χρονιά λόγου χάρη ακόμα «εκκρεμεί» εκείνη η 48ωρη (ή μήπως 24ωρη;) που είχε αποφασιστεί πριν μερικούς μήνες... Ποιος θυμάται πια... Εκείνο που έχει αξία και πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι και όταν κόντρα σε όλα αυτά στις ΕΛΜΕ -ή σε ένα μέρος τους- συγκροτούνταν οι αγωνιστικές διαθέσεις του κόσμου και διαμορφωνόταν όροι ενός αγώνα δεν υπήρχε η δυνατότητα αυτό να φτάσει ως «πάνω» και πολύ περισσότερο να γίνει γραμμή πλεύσης για όλο τον κλάδο.
2.  Υπήρχε λοιπόν ένα είδος πολιτικής ομηρίας που όταν κάτω από συγκεκριμένες και ειδικές συνθήκες απειλήθηκε να σπάσει ήρθε το πραξικόπημα για να αποκαταστήσει τον έλεγχο. Ακριβώς εξαιτίας του μεγέθους του πραξικοπήματος που ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες κλίμακες χειρισμών και μεθοδεύσεων και καθώς η επίθεση έφτασε πια σε οριακό σημείο, τίθεται αντικειμενικά το ερώτημα: Πως μπορεί ο κλάδος να οργανωθεί και να αποφασίζει για την πάλη του; Έχουμε την άποψη ότι ακόμα και αν δεν υπάρχουν σήμερα οι πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις άμεσων, συγκεκριμένων και συνολικών απαντήσεων το ερώτημα πρέπει να τίθεται ανοιχτά. Πρέπει δηλαδή να τίθεται ανοιχτά ότι ο κλάδος έχει δικαίωμα και δυνατότητα να διαμορφώσει μια δημοκρατική συνδικαλιστική συγκρότηση που να θέλει και να μπορεί, να υπερασπίζεται, να αναδεικνύει και να κάνει πράξη την αγωνιστική κατεύθυνση. Και αν μιλήσουμε με πιο άμεσους όρους στις πόσες χιλιάδες απολύσεις θα «νομιμοποιηθούν» 20-30 ΕΛΜΕ ή/και σύλλογοι Δασκάλων, σωματεία από το Δημόσιο κ.α. να υπερβούν τα «όσια και ιερά» του καταστατικού της ΟΛΜΕ και να πάρουν πρωτοβουλία αγώνα; Μήπως δεν είναι πια προφανές ότι ο «συνδικαλισμός που γνωρίσαμε» κατέρρευσε; Ότι ο μόνος δρόμος για να μείνει και να κερδηθεί ο εργαζόμενος κόσμος στη συλλογική στάση και πάλη είναι αυτός που περνάει μέσα από την πολιτική σύγκρουση με τα υπολείμματα του, μέσα από την ανατροπή των πολιτικών αντιλήψεων, των διαδικασιών, των όρων λειτουργίας, που αυτός ο καθεστωτικός και υποταγμένος συνδικαλισμός επέβαλλε στους εργαζόμενους εδώ και δεκαετίες;
3.  Η μεγάλη πλειοψηφία της Αριστεράς εμφανίζεται με μια «ψύχραιμη απάντηση» στα παραπάνω ερωτήματα: Οι δομές είναι μια χαρά, το μόνο που χρειάζεται είναι να αλλάξουν οι συσχετισμοί εντός τους! Και μάλιστα πολύ συχνά την αμφισβήτηση-αντιπαράθεση στην σημερινή πολιτική και συνδικαλιστική συγκρότηση αρέσκονται να την ταυτίζουν με την άρνηση του συνδικαλισμού γενικά, να την χρεώνουν ως άρνηση της αναγκαιότητας ύπαρξης και συγκρότησης των σωματείων και της πανελλαδικής οργάνωσης τους. Στην πραγματικότητα αυτό που τελικά υπερασπίζονται είναι τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια σημερινά μορφώματα, όπου -θεωρούν ότι- θα δοθούν οι «κρίσιμες μάχες» αλλαγής του συσχετισμού. Έχουμε λοιπόν -σύμφωνα με αυτή την αντίληψη- ένα έτοιμο συνδικαλιστικό κίνημα και το μόνο που μένει είναι να διεκδικήσουμε να το παραλάβουμε! Πρόκειται για μια κοινοβουλευτικού τύπου λογική που δεν μπορεί η δεν θέλει να αντιληφθεί πριν από όλα πως η βάση του ζητήματος είναι η ίδια η συγκρότηση του λαϊκού και εργατικού κινήματος. Και πως σε αυτή τη βάση, η εκλογική ήττα, ο παραμερισμός, η πολιτική «εκδίωξη» π.χ. των ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ από τα συνδικάτα, δεν είναι η αφετηρία αλλά το αποτέλεσμα, η έκφραση των βημάτων συγκρότησης του κινήματος. Και βέβαια μια τέτοια διαδικασία δεν είναι μια πορεία «εκλογικών αναμετρήσεων» (με δικαστικούς αντιπροσώπους και υπό τις διατάξεις του 1264), όπου τελικά και με τη συναίνεση του ο ταξικός αντίπαλος θα παραμεριστεί και τα συνδικάτα θα έρθουν στα χέρια των ταξικών, αγωνιστικών κ.λπ. δυνάμεων! Αυτή η αντίληψη βρίσκεται στη βάση των διαστροφών που συχνά-πυκνά παρακολουθούμε να εξελίσσονται στην ΟΛΜΕ, σε άλλες ομοσπονδίες, στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ: Οι διάφορες εκδοχές της αριστεράς όχι απλώς να επιδιώκουν κάποιο ρήγμα στις καθεστωτικές παρατάξεις, αλλά να στηρίζουν τον όποιο αγωνιστικό τους σχεδιασμό στη συμφωνία των ΔΑΚΕ-ΠΑΣΚ. Αυτό ακριβώς είδαμε να κάνουν όλες οι εκδοχές της αριστεράς και στην περίπτωση της τελευταίας απεργίας που δεν έγινε, είτε εντός της ΟΛΜΕ είτε παράλληλα σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ, ΔΟΕ κλπ. Όμως η ίδια η ταξική πόλωση, και τα πολλά που κρίνονται -για το σύστημα και για το λαό- από το αν ξεδιπλώνεται ή όχι ένας αγώνας είναι οι αιτίες που αυτή η τακτική έχει πλέον φτάσει στα όρια της. Το σύστημα δεν μπορεί να κάνει πια -μέσω ΔΑΚΕ και ΠΑΣΚ- «χάρες» στα όποια αγωνιστικά σχέδια. Επιβάλλει τους όρους του με όλα τα μέσα που διαθέτει, ακόμα και με την επιστράτευση.
4.  Το άμεσο πολιτικό συμπέρασμα είναι προφανές. Οι αγώνες που χρειάζονται δεν μπορούν να δοθούν με τη σύμπραξη των παρατάξεων του συστήματος. Στην πραγματικότητα ούτε με την ανοχή τους μιας και στην ΟΛΜΕ διοργάνωσαν πραξικόπημα ενάντια στη δυνατότητα να γίνει ο αγώνας, ενάντια στη θέληση πολλών χιλιάδων εκπαιδευτικών. Και για να μην «αδικούμε» κανέναν στον ίδιο πραξικοπηματικό ρόλο πρωτοστάτησαν και οι δυνάμεις εκείνες (ΣΥΝΕΚ) που ελπίζουν να γίνουν κυβερνητικές. Το ερώτημα λοιπόν που άμεσα αντιμετωπίζουμε είναι τελικά πολύ πρακτικό-πολιτικό: Πώς θα οργανώσουμε και θα προωθήσουμε τους αγώνες που χρειαζόμαστε; Θα προτείνουμε π.χ. στις ΕΛΜΕ να στοιχηθούν στις εκκλήσεις που απευθύνει η ΟΛΜΕ στην ευρωπαία επίτροπο; Να «συγκροτηθούν» γύρω από την αυταπάτη που πάλι η ΟΛΜΕ κατασκεύασε για άρση της επιστράτευσης μέσω «δικαστικού αγώνα»; Να περιμένουμε το... 17ο συνέδριο της ΟΛΜΕ το 2015 για ακόμα καλύτερους συσχετισμούς μιας και στο 16ο του φετινού Ιουνίου δεν... προκάνουμε;
5.  Είναι φανερό ότι χρειάζεται να παλέψουμε για να συγκροτηθεί ξανά το μαζικό ρεύμα των συνελεύσεων της 14/5 με στόχο τον μαζικό απεργιακό αγώνα για την ανατροπή των μέτρων και το σπάσιμο της επιστράτευσης στην πράξη. Άλλος δρόμος από την αναμέτρηση με το σύστημα δεν υπάρχει. Πάνω σε αυτό είναι αναγκαία η ευρύτερη δυνατή πολιτική συμφωνία και στήριξη από δυνάμεις και αγωνιστές. Στη βάση αυτού του στόχου είναι βέβαιο ότι θα συγκρουστούμε με τις αντιλήψεις της ταξικής συνεργασίας και της υποταγής, τις διαδικασίες και τις δομές που τις υπηρετούν στα σημερινά συνδικαλιστικά μορφώματα. Δεν θα πρόκειται βέβαια για μια ευθύγραμμη πορεία με κανονικότητες και βεβαιότητες. Θα ’χει καμπές και ρίσκα και θα ήταν αφέλεια να ισχυριστεί κανείς ότι μια τέτοια πορεία θα χωρέσει και θα αφήσει απείραχτα τα σημερινά «πουκάμισα» με τα οποία οι κάθε λογής εργατοπατέρες και για λογαριασμό του συστήματος έχουν ντύσει τη συνδικαλιστική συγκρότηση και λειτουργία. Αλλά πιο συγκεκριμένες απαντήσεις σε αυτό μπορεί να μας δώσει μόνο η ίδια η ένταση της πάλης των εργαζομένων, η -γνωστή «ανίερη»- ταξική πάλη. Η προώθηση της από τη σκοπιά των συμφερόντων και της προοπτικής της πάλης των εργαζομένων είναι που πρέπει να καθορίσει τις «μορφές» και τις «δομές» της συγκρότησης του συνδικαλιστικού κινήματος. Αυτό είναι και το πραγματικό ζήτημα που τίθεται σε όλους όσους θέλουν να συμβάλλουν στην υπόθεση του κινήματος.
Παρασκευή 31 Μάη 2013
 Νίκος Παπαβασιλείου
μέλος των Αγωνιστικών Κινήσεων Εκπαιδευτικών